پیام آذری

آخرين مطالب

بزرگترین دانشگاه باستانی جهان وضعیت نامناسبی دارد | ربع رشیدی نیازمند 100 میلیارد تومان اعتبار است اقتصادی

بزرگترین دانشگاه باستانی جهان وضعیت نامناسبی دارد | ربع رشیدی نیازمند 100 میلیارد تومان اعتبار است
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ربع رشیدی تبریز بزرگترین دانشگاه باستانی جهان که بیش از 700 سال قبل احداث شد و دانشجویانی از چین و هند و خلیج فارس داشت و عنوان بزرگترین شهرک دانشگاهی و چند زبانه جهان پس از دوره ساسانی شناخته می شد، با خطر ویرانی کامل مواجه است. بارش‌های سالانه و سیلاب و زلزله و البته برداشت مصالح آن برای ساخت خانه، این بنای تاریخی و ثبت ملی شده ایران را دچار آسیب‌های زیادی کرده است.
مسعود پزشکیان در روزهای آغازین ریاست‌جمهوری با حضور در مراسم رونمایی از الواح هخامنشی در موزه ملی ایران، از میراث‌فرهنگی به عنوان بزرگترین ظرفیت دیپلماسی ایران نام برد.
او از بین تمام آثار و بناهای تاریخی ایران تنها یک اثر را برگزید و از مجموعه منحصربه‌فرد رَبع رشیدی نام برد. مجموعه عظیم علمی که 750 سال پیش به دستور رشیدالدین فضل‌الله همدانی در شهر تبریز ساخته شد و آنطور که مسعود پزشکیان نقل کرد، در آن زمان به 7 زبان دنیا دانشجو تربیت کرد.
حالا اما این اثر تاریخی در اثر در بی‌توجهی در معرض تخریب کامل قرار دارد و مسئولان میراث‌فرهنگی می‌گویند، فقط آزادسازی عرصه رَبع‌رشیدی جدای از آزادسازی حریم درجه یک آن، نیازمند اعتبار و بودجه 100 میلیارد تومانی است. بودجه‌ای که میراث فرهنگی به‌دلیل نداشتن اعتبارات کافی، ناتوان از پرداخت آن است.
فعالان و کارشناسان میراث‌فرهنگی معتقدند، مجموعه‌های ارزشمند تاریخی همچون ربع‌رشیدی نه شناخته شده هستند نه به درستی معرفی می‌شوند.
«مهرداد عظیمی» مدیرعامل انجمن مرمت استان آذربایجان شرقی و فعال میراث‌فرهنگی در این استان به ایلنا می‌گوید: بخشی از پروسه حفاظت آثار تاریخی به مطالعات و مرمت برمی‌گردد اما شناسایی و معرفی درست یک اثر از جمله اقداماتی است که باید در دستور کار قرار گیرد.
او می‌گوید: اینکه فقط در یک پروسه زمانی خاص و دوره‌ای یک اثر مورد مطالعه و مرمت قرار گیرد و پس از آن رها شود هیچ کمکی حتی به حفاظت از یک اثر نمی‌کند.
به گفته او، در مجموعه ربع رشیدی تبریز اقدامات خوبی صورت گرفت، اما لازم است که کارهای مطالعاتی و پژوهشی سرعت و برنامه‌ای مشخص برای معرفی ارزش‌های این مجموعه در دستور کار قرار بگیرد.
وی افزود: رَبع رشیدی یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر تبریز است. این محوطه تاریخی در واقع یک شهر دانشگاهی بود که حدود 750 سال پیش توسط رشیدالدین فضل‌الله همدانی در تبریز احداث شد. هرچند که هم‌اکنون از این بنای منحصربه‌فرد تاریخی چیزی باقی نمانده است.
بلاتکلیفی 7ساله «وحید نواداد» معاون میراث‌فرهنگی آذربایجان شرقی نیز در خصوص مطالعات و مرمت‌های صورت گرفته در ربع رشیدی تبریز به ایلنا گفت: بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که سال 1397 میان اداره کل میراث‌فرهنگی و دانشگاه هنر تبریز منعقد شد، قرار بود یک سلسله مطالعات باستان‌شناسی در محدوده ربع رشیدی آغاز شود که بر اساس این تفاهم‌نامه تقریبا سه فصل مطالعات باستان‌شناسی پیش از پاندمی کرونا در محدوده ربع رشیدی انجام شد.
او گفت: بعد از پاندمی کرونا با توقف پژوهش‌ها و مطالعات باستان‌شناسی تا سال 1403 مواجه شدیم و با توجه به اتمام زمان تفاهم‌نامه، سال گذشته یک تفاهم‌نامه جدید با دانشگاه هنر اسلامی تبریز و همکاری مجتمع بین‌المللی فرهنگی، علمی، تاریخی ربع رشیدی تبریز بسته شد و فصل چهارم مطالعات باستان‌شناسی در بهمن و اسفندماه سال 1403 در دستور کار قرار گرفت. در این تفاهم‌نامه ادامه کاوش‌ها و همینطور تداوم مطالعات باستان‌شناسی و حفاظت و مرمت اثر مورد تاکید قرار گرفت.
نواداد ادامه داد: فصل چهارم مطالعات اسفندماه سال گذشته درحالی به اتمام رسید که هم‌اکنون درحال برنامه‌ریزی برای ادامه مطالعات در قالب فصل پنجم هستیم و درصورت اخذ مجوزهای لازم ادامه مطالعات در دستور کار قرار می‌گیرد.
آزادسازی عرصه و منظر ربع‌رشیدی در اولویت معاون میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی در پاسخ به این سوال که چرا ربع رشیدی، با وجود داشتن جایگاه ارزشمند در تاریخ ایران از معرفی درست و اساسی محروم مانده است، گفت: اقداماتی که در ربع رشیدی انجام گرفته درواقع یک سلسله اقدامات است که یک بخشی از آن به کاوش‌های باستان‌شناسی و حفاظت و مرمت برمی‌گردد که برای آن یک برنامه ریزی 5ساله در نظر گرفته‌ایم. اما جدای از مطالعات و پژوهش‌ها ما مباحث و مشکلات دیگری در رابطه با حفاظت از حریم محوطه ربع‌رشیدی داریم.
او افزود: مشکلات مربوط به حریم درجه‌یک و حریم منظری ربع‌رشیدی باید رفع شود. جلسات متعددی با استاندار فعلی و اسبق آذربایجان شرقی تشکیل داده‌ایم و در راستای فعالیت‌های خود یک کارگروه ویژه‌ای برای پیگیری موضوع ربع رشیدی ایجاد شده که حمایت و همکاری سایر دستگاه‌ها را می‌طلبد. یکی از این اقدامات حریم منظری ربع رشیدی است چون این اثر تاریخی درست در محدوده شهری تبریز قرار دارد و در آنجا ساخت وسازهای گسترده‌ای صورت گرفته است حتی در عرصه آن. در واقع یک سایت شهری است که با وجود اقدامات موثری که در چند سال گذشته در تملک بخش‌هایی از عرصه صورت گرفته اما کافی نیست و امیدواریم بتوانیم تملک عرصه را کامل کنیم.
نواداد با تاکید بر اینکه در بخش‌هایی از عرصه ربع رشیدی هنوز نتوانسته‌ایم تملک را به‌طور کامل انجام دهیم، ادامه داد: برای تکمیل تملک عرصه پیش‌بینی شده 100 میلیارد تومان اعتبار نیاز است درصورت تکمیل تملک عرصه همچنان بحث حریم مجموعه مطرح است که آن نیز باید در دوره‌های زمانی و بودجه مشخص انجام شود. درواقع پس از انجام این اقدامات مهم و اولیه است که می‌توانیم به موضوع معرفی ربع‌رشیدی بپردازیم که این معرفی می‌تواند در قالب پژوهش‌های علمی، سمینارها، کنفرانس‌های ملی و بین‌المللی در دستور کار قرار بگیرد.
معاون میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی گفت: اگر بتوانیم با سایر دانشگاه‌های داخلی و خارجی، همکاری‌های ملی و بین‌المللی را تداوم ببخشیم و مطالعات دانشجویان ارشد و دکتری به مجموعه تاریخی ربع رشیدی سوق داده شود، این اتفاق نقش به‌سزایی در معرفی این اثر تاریخی در مجامع علمی می‌تواند داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/812910/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نبرد کتابفروشی‌های سنتی با موج فروش آنلاین کتاب

فرشتاپن آماده‌ی ترک ردبول؛ استون مارتین در موقعیتی برتر

تنیس روی میز آسیای میانه 2025/ گام بلند دختران جوان ایران برای صعود به فینال

ارزش بازار کتاب ایران؛ 16 هزار و 500 میلیارد تومان

کمبود این ویتامین سبب ترَک خوردن پوست می‌شود

جشن پیروزی تراکتور با شکار قو

استایل عجیب بهنوش بختیاری به همراه بادیگاردهایش در افتتاحیه یک لباس فروشی/ ویدئو

ادامه بحران درمان؛ 6 برابر شدنِ قیمتِ ارز دارو و بازنشستگانی که ترک درمان می‌کنند! قیمت دارو در اردیبهشت و خرداد چقدر می‌شود و با این اوصاف، مزدبگیران کم‌درآمد از جمله کارگران به خصوص کارگران بازنشسته به چه مصائب لاینحلی گرفتار می‌آیند؟

شمس آذری ها بدون مصاحبه ورزشگاه را ترک کردند

رئیس دستگاه قضا : هر ترک فعلی جرم نیست + فیلم

پایتخت از تلویزیون رفت، جام از پایتخت!

شغل جدید «بایدن» چقدر درآمد دارد؟

اعتیاد به گل(ماری جوانا): خطرات، علائم و راه‌های ترک اعتیاد

جدول لیگ برتر فوتبال ایران تا پایان هفته بیست و هفتم؛ جام در نزدیکی تبریز است

ارائه خدمات درمانی و مشاوره‌ای رایگان در اردوی جهادی سلامت مراغه برگزار شد

تنها یکبار در عمرتان این دعا را بخوانید تا بزرگترین خواسته تان برآورده شود

آمریکا دیگر گزینه‌ای جز عقب‌نشینی ندارد

نوری: مسئولین تبریز بلد نیستند بازی برگزار کنند!

معاون دادستان تبریز با دبیر ستاد امر به معروف آذربایجان شرقی دیدار کرد

صف آرایی مردم هریس در حمایت مردم فلسطین + عکس

ارتش، بازوی ولایی نظام و حافظ عزت و امنیت ایران اسلامی است

از هم‌افزایی هیئات تا اجرای سند ملی

آخرین وضعیت قیمت‌ها: از برنج تا گوشت مرغ + تغییرات هفتگی

زارع: بهانه نمی‌آورم؛ تراکتور از ما بهتر بود!

وزیر امور خارجه کشورمان پایتخت روسیه را به مقصد تهران ترک کرد

پژمان نوری: در تبریز بلد نیستند بازی برگزار کنند

سفر رییس جمهور ایران به باکو برای بهبود وضعیت اقتصادی

سلام نظامی از دل آذربایجان؛ دیدار تاریخی ارتش و سپاه در تبریز برگزار شد | تصاویر

کنترل بازی کاملاً در اختیار تراکتور بود

مردم در اسلام‌آباد می‌مانند | بازآفرینی شهرک نیایش در طرح حیاط تهران کلید خورد

کمبود این ویتامین سبب ترَک‌ خوردن پوست می‌شود

دستِ خالی مازیار و ملوان در تبریز؛ تراکتور مقتدرانه پیروز شد

زارع: تراکتور استحقاق پیروزی در بازی امروز را داشت

تراکتور ملوان را از پیش‌رو برداشت تا گام بلندی برای قهرمانی در لیگ برتر بردارد

برف بهاری در میانه شکوفه‌ها | دشت لاله‌های واژگون کردستان عراق سفیدپوش شد +ویدئو

تصاویر هوایی از جمعیت پرشور تراکتوری‌ها در ورزشگاه یادگار امام تبریز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تراکتور 3-0 ملوان / تراکتور بدون اما و اگر قهرمانی را می‌خواهد | اخبار ورزشی

سوءمدیریت و کم‌کاری برخی مسئولان نباید پشت نام مذاکرات پنهان شود

جدول لیگ برتر فوتبال با پیروزی تراکتور و سپاهان مقابل ملوان و پرسپولیس در هفته 27 : تبریز آماده قهرمانی و سپاهان در مسیر کسب سهمیه!

عراقچی، مسکو را به مقصد تهران ترک کرد

خلاصه بازی تراکتور 3 - ملوان 0+فیلم

فاجعه نظم و امنیت در میکسدزون تبریز

افزایش 2برابری تسهیلات حمایت از مشاغل خرد و خانگی در میانه

پیام تبریک استاندار آذربایجان شرقی به مناسبت پیروزی تیم تراکتور

مراسم راهپیمایی در خوی در حمایت از مردم غزه + فیلم و عکس

آغاز طرح ساماندهی دکه های سطح شهر میاندوآب

56 درصد بودجه مصوب شهرستان مهاباد در سال گذشته محقق شد

جلسه کارگروه آرد ونان شهرستان میاندوآب

جلسه شورای توسعه و حمایت از تشکلهای مردم نهاد شهرستان میاندوآب

پروژه آبرسانی به چهار روستای محور هاسون از پیشرفت 85 درصدی دارد